top of page
  • Szerző képeadrybanko

A természet és a fotózás

Frissítve: 2022. jan. 2.

Mesteri képek készülhetnek stúdióban és a szabadban, a természetben egyaránt, nyilván, a témához és a hangulathoz illő környezet kiválasztása egy profi fotós számára hasonlóan fontos, mint a fotók alanyainak a megvilágítása, a testtartásuk megadása, az öltözék illetve a smink.

Egy virágokkal teli rét, egy szabályos formákkal operáló épített kert egy erdő más-más kontextusba helyezi a fotón szereplő embereket, megváltozik a kép által elmesélt történet narratívája. Sokan jobban szeretik, ha nem mesterséges környezetben kell lenniük, és ily módon szeretnék megörökíteni legszebb pillanataikat is. A természetközeliség szerencsére mindenki számára elérhető, hiszen a helyszínektől kezdve a sminkig mindenre létezik természetes alternatíva.

Műszálas ruha? Nincs rá szükség, számtalan anyag van, amik elegánsak, csinosak és semmilyen mesterséges alkotóelem nincs bennük. Smink, kozmetikum? Ha még nem hallott valaki a natúr kozmetikumokról, akkor itt az ideje megismerkedni velük, számtalan előnyük van, lehet, hogy pont ez hiányzott idáig ahhoz, hogy az elképzeléseinknek megfeleljünk. Testápolók, smink mind elérhető, online is megvásárolható.

Kihagytunk volna valamit?

A természet és a fotózás persze nem csak azt jelenti, hogy embereket fotózunk, maga a természetfotózás is egy széles körben elterjedt, roppant népszerű hobbi, és valaki számára komoly hivatás is. A természet kincseinek megörökítése, ritka állat- és növényfajok bemutatása a többi ember számára kulcsfontosságú, nem csak esztétikai értéke van, hanem az ismeretterjesztésben és az oktatásban is felbecsülhetetlen értéket képvisel.