top of page
  • Szerző képeadrybanko

Milyen különbségek vannak a monitoron megjelenített és a kinyomtatott kép között?

Egy képernyőn látható kép, majd ugyanaz kinyomtatva sokszor eltér egymástól. Ennek háta mögött több ok is áll. Leggyakrabban abban keresendő a megoldás, hogy más DPI mennyiséget látunk a digitális eszközünkön, és mással dolgozik egy nyomda. Ez az érték a felbontás egyik mutatószáma, amely arról tanúskodik, hogy egy hüvelyk (kb. 2,54 cm) területen hány pont helyezkedik el.

A jobb nyomtatók jellemzően 300 dpi-ben nyomtatnak, de fontos tudni, hogy minél nagyobb méretű végproduktumra van szükség, ez az érték annál kisebb, hiszen ha távolról kell nézni egy nyomtatott anyagot, akkor nem kell, hogy olyan részletes legyen, mert egybefolynak a pixelek és ugyanúgy kiadják a teljes képet.



Ezzel szemben az átlagos monitorok DPI értéke 70 és 100 között helyezkedik el, így kb negyedannyi pontot tartalmaz, mint a kinyomtatott kép. Ez egy normál háztartási vagy irodai használat során általában nem okoz problémát, de professzionális munka során figyelembe kell venni. Kifejezetten grafikusok és fotósok számára ma már elérhetőek olyan, drágább eszközök, amelyekkel pontosabban lehet dolgozni.

A színek között is óriási különbségek lehetnek

A monitorok és a nyomtatók másként kezelik a színeket. A technológia fejlődésével természetesen itt is csökken folyamatosan a különbség, de még ma is csak elvétve találni olyan eszközt, amely valóban színhű minőségben képes megjeleníteni ugyanazt a képet, mint ami nyomtatásra kerül. Ennek oka az eltérő színtér használat, hiszen a monitorok általában RGB-t használnak, míg a nyomdai gépek CMYK modellt. Ha egy RGB-ben értelmezett fájlt áthelyezünk egy CMYK rendszerű környezetbe, akkor nagy eltérések várhatóak.

Ez szintén nem okoz problémát, ha valaki otthon szeretne nyomtatni például képeket, vagy egy lézernyomtató segítségével dokumentumokat a munkahelyen, azonban grafikusi és fotós munkához elengedhetetlen, hogy kellő ismeretünk legyen a különbségekről.

29 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Könyvek illusztrálása régen

Egy könyvben mindig is a szöveg volt a meghatározó, de napjainkban képek is kísérik a tartalmakat, ami jellemzően nem csak díszítőelem, hanem vizuálisan is megjeleníti a történéseket. Ma már az illusz

Milyen a tökéletes közösségi média profilkép?

A közösségi média felhasználókat több csoportra lehet bontani. Vannak, akik teljesen elutasítják azok használatát, akadnak olyanok, akik csendes megfigyelőként nézelődnek a tartalmak között, és van eg

Miben más termékeket fotózni és nem embereket?

A termékfotózás az, aminek hangzik, lényegében képek készítése tárgyakról, de olyan formában, hogy azok vonzóak legyenek a weboldalakon, újságokban szerepelve, hiszen így könnyebben eladhatóak a keres

bottom of page