top of page
  • Szerző képeadrybanko

Önértékelési problémák

Frissítve: 2021. máj. 12.

A mai világban rengeteg impulzus ér minket, még akkor is, ha az utcára se mehetünk ki. A social media világa magába gyűjtötte az emberek nagy részét. Itt sajnos nem csak ismerősöktől, de ismeretlenektől is kapunk negatív mondatokat, amiből 1-1 nagyon megérinthet minket és elbátortalaníthat az álmainktól.


Hogyan hat rám?


Éppen ezért különösen kell arra figyelni, hogy ki mondja és mit mond, hogyan hat ez rám? Ha rossz érzést kelt bennem egy mondat valakitől, akkor azt kell megvizsgálnom, hogy miért? Ha egészséges az önértékelésem, akkor nem fog bárkinek a negatív véleménye szomorúsággal eltölteni, de még egy olyan emberé sem, aki hozzám közel áll, vagy felnézek rá. Éppen ellentétben. Tudom, hogy ha ő ezt mondja, annak oka van és megkeresem, hogyan tudnék a helyzetemen változtatni, hogy én máshogy érezzem magam, hasonló vélemény esetén.


De mi van akkor ha nem egészséges az önbizalmam?


Ebben az esetben tenni kell azért, hogy ez megváltozzon. Az alacsony önértékelés mindig rossz hatással van az életünkre. Ilyenkor nem mennek jól a dolgok, szerencsétlennek érezzük magunkat és nem hiszünk abban, hogy nekünk jár az az élet, amiről álmodunk. Éppen ezért nagyon fontos, saját magunkon dolgozni, annak érdekében, hogy megerősödjünk, higgyünk saját magunkban és ne foglalkozzunk mások véleményével.


Milyen jó hatásai vannak egy egészséges önbizalomnak?


Először is egy magabiztos ember nem csak a társának (amennyiben van) vonzó, hanem a többi embernek is. Rá felnéznek, mivel saját magával elégedett, tudja, hogy bármi is álljon előtte, ő, ha nem is elsőre, de sikerrel fogja teljesíteni. Ezenkívül magabiztos, eléri, amit akar, megkapja azt a munkát, amire vágyik, azt az elismerést, amiért megdolgozott.


Hogyan kezdjünk neki?


Mások véleményét, gondolkodását nem tudjuk megváltoztatni, de azt igen, hogy mi hogyan reagálunk ezekre. Ha alacsony az önértékelésem, akkor bárki bármi negatívat vagy éppen pozitívat mond, aszerint leszünk boldogtalanok, vagy boldogok. Szóval az első lépés, hogy erősítsük meg magunkat. Kezdjünk el hinni magunkban, az életünkben, akkor ezek a dolgok le fognak peregni rólunk. Persze, egy pozitív dicséret mindig jól esik, de nem emiatt fogjuk magunkat boldognak érezni, hanem azért, mert a saját magunkba vetett hitünk tölt el örömmel. Nem egyszerű, de el lehet ezt érni mindenkinek. Talán ez az időszak pont erre tanít minket, hogy hogyan tudunk magunkra találni. Megtanít arra, hogyan figyelj magadra. Milyen a minden napi rutinod. Hogyan alkalmazkodj új élethelyzetekhez. Hogyan érzed magad bizonyos korlátozásoktól. Hogyan hat rád, az, hogy több időt tölts magaddal vagy az egy háztartásban élő emberekkel. Jobb esetben ez a családod, a párod, a gyerekeid. Most kijön minden ellentét a velünk élők között. Ezeket kell orvosolni. Ha hiszel benne, hogy minden érted történik, azért, hogy az életed egy jobb irányba forduljon, akkor ez nagy erőt tud adni és új ötletek, lehetőségek bukkannak fel a gondolataidban. Fontos, hogy kiállj magadért és megtaláld a helyed a saját életedben.


Valamint ami nagyon sokat tud dobni az önértékelésen, az egy jó fotó magunkról. A social media tele van hamis képekkel, amik mindenkinek a legjobb oldalát mutatják, ezek szintén el tudják bizonytalanítani az embert. Fontos, hogy ne higgyük azt, hogy a képeken szereplők élőben is (mindig) ugyanúgy néznek ki, és hogy a külső minden. Nem így van, de egy jó kép, pozitív megerősítésként tud hatni, hogy igen, én is tudok jól kinézni, ezzel eggyel magabiztosabb is lesz az ember. És ha másnak gyönyörű képei lehetnek, akkor bizony nekünk is.

71 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page